OSMOSE polyester

polyesterzwembad renovatie

Heeft u blaasjes in uw prefab monobloc zwembad?

Dan is het hoge tijd voor een osmosebehandeling!

Wat is osmose?

Osmose is een natuurkundig proces dat zich onder andere voor kan doen in het polyesterlaminaat van uw zwembad. Osmose ontstaat als er vocht in het laminaat dringt waarbij dit vocht zich vervolgens vermengt met de in het polyesterlaminaat aanwezige chemische bestanddelen en er een vloeistofstroming op gang komt.

U zult zich misschien afvragen;

"Hoe kan er nu vocht in het polyesterlaminaat dringen, deze wordt toch beschermd door een dikke laag gelcoat?"

De gelcoat is echter niet 100% damp- en waterdicht. Doordat de gelcoat enigszins poreus is, dringt na langdurige waterbelasting toch een heel kleine hoeveelheid vocht door de gelcoat heen. Als het polyesterlaminaat achter de gelcoat strikt homogeen en dus vrij van luchtbellen zou zijn, zou het ingedrongen vocht niet verder komen dan de gelcoat. Helaas is dit niet zo. De productie van een polyester bad kent zo zijn problemen.

Bij de productie van een polyester bad wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de eerste lagen verzadigde glasvezel zonder luchtbellen te laten aansluiten op de eerder aangebrachte gelcoat. Dit lukt echter slechts ten dele. Hierdoor ontstaan er direct achter de gelcoat kleine, met lucht gevulde, ruimten. Vocht dat door de poreuze gelcoat is binnengedrongen komt in deze met lucht gevulde ruimten terecht. Het vocht vermengt zich met de chemische bestanddelen die in de uitgeharde polyesterhars zijn achtergebleven; er ontstaat een concentraat.

Puur theoretisch is osmose een vloeistofstroom van de laagste concentratie naar de hoogste concentratie waarbij beide vloeistoffen gescheiden worden door een poreuze wand. Dit natuurkundige proces gaat net zolang door totdat er een evenwicht bereikt is in beide concentraten. In ons geval zullen de concentraten aan weerszijden van de gelcoat zich nooit nivelleren omdat het concentraat aan de buitenzijde van gelcoat zwembadwater betreft. Doordat het osmoseproces blijft doorgaan wordt er in de ruimten achter de gelcoat druk opgebouwd. Uiteindelijk zal de druk de weg van de minste weerstand kiezen waardoor de gelcoat ter plaatse bol komt te staan en uiteindelijk kan barsten.

Krijg meer voor minder?

Een polyester zwembad met osmose wordt vaak aanzien als verloren. Niets is minder waar. De meeste zwembaden kunnen terug een nieuw leven krijgen door een grondige renovatie.

Een polyester zwembad met osmose kan een behandeling krijgen met Eco Finish, naadloos en met keuze uit meer dan 10 kleuren.

Eco Finish is een uniek product, op basis van PE stof, dat door middel van een vlammethode, de oppervlakte gaat waterdicht maken.  Als voorbereiding wordt de oppervlakte gezandstraald of geschuurd, en vervolgens grondig gereinigd. 

Afhankelijk van de ondergrond worden er meerdere lagen vloeibare epoxy aangebracht, ter hechting van het Eco Finish/Aquabright poeder.  Uiteindelijk wordt er op de laatste laag epoxy, wanneer deze nog plakkerig is, ten minste drie lagen coating aangebracht.

Bij zwembaden met osmose worden er nog enkele handelingen meer uitgevoerd.  Zo worden de blaasjes opengevlamd, vlakgeschuurd en, indien nodig, opgevuld met epoxypasta.  Voor grotere blazen kan het gebeuren dat er een deel van het laminaat moet uitgesneden en hersteld worden.

Dit is dan ook de reden om niet te lang te wachten met een osmosebehandeling.  Hoe erger de aantasting, hoe meer extra werk er komt kijken bij de hercoating.  Deze behandeling is enkel mogelijk bij enkelwandige monobloc zwembaden.  Niet bij gemetste baden met polyester, noch dubbelwandige monoblocs.  Contacteer ons voor de mogelijkheden bij uw prefab zwembadkuip.