Hebt u problemen om uw zwembadwater in orde te krijgen? Of is het verbruik van elektriciteit en producten enorm hoog?
Dan is het tijd voor een degelijke zwembadfiltratie!
Een goed zwembad begint met proper en gezond water, dat makkelijk te onderhouden is. Dat zijn nog altijd de basisbehoeften, waarmee het plezier van een eigen zwembad start.
Om proper en gezond water te verkrijgen, is een goede filtratie nodig, welke vele uren per dag mag werken. Hoe properder het water, hoe minder werk er is aan het onderhoud. En poetsen kan dan ook nog automatisch gebeuren. Even alles op een rij:
Zwembadpomp: Dit is het hart van uw zwembad, want de pomp laat het water circuleren. Er zijn vele merken en types zwembadpompen, welke in twee reeksen op te delen zijn. Enerzijds de klassieke pompen, die werken op één snelheid en debiet, en anderzijds pompen die op verschillende capaciteiten in te stellen zijn, zogenaamde frequentiegestuurde filterpompen. Beide hebben voor- en nadelen. Klassieke pompen hebben een levensduur van 10-15 jaar, zijn vrij normaal in prijs, en kunnen aan vele onderdelen gerepareerd worden. Doordat ze op één snelheid werken, hebben ze een vast verbruik, dat, afhankelijk van het merk, middelmatig tot redelijk hoog ligt. Frequentiegestuurde pompen hebben vaak een kortere levensduur, omwille van de elektronica die erin verwerkt zit, en zijn zelden te repareren aan de motorzijde. Ze verbruiken echter 20-70 % minder dan klassieke pompen, en zijn vaak ook stiller in werking. De kostprijs ligt, afhankelijk van het merk, hoger dan een klassieke zwembadpomp, soms tot het dubbele. De grootte van een filterpomp dient berekend te worden in functie van de grootte van het zwembad. Ideaal wordt de inhoud van een zwembad zo'n 2.5 keer gefilterd per dag. Hoe meer water in het zwembad, hoe sterker de pomp dus moet zijn. In de keuze van welke pomp je dan idealiter neemt, is het dus vaak een kwestie van de inhoud van het bad te bekijken. Bij een groot bad, waar normaal een zware, klassieke pomp nodig is, kun je dus meer besparen met een frequentiegestuurde pomp, dan bij een klein bad, waar een lichte, klassieke pomp ook zou volstaan. Contacteer ons gerust voor raad op maat van uw zwembad.
Zwembadfilter: Dit is de long van het zwembad, want het zuivert het water, en zorgt dus voor de properheid. De grootte dient afgestemd te worden om de grootte van de filterpomp. Het is beter om iets te ruim te nemen, voor een filtratie onder minder druk, dan te klein. Ideaal wordt er gefilterd onder een druk van 0.5 tot 1 bar, dan krijgt het vuil het meeste kans om opgevangen te worden. Er zijn verschillende soorten filters, maar een zandfilter is nog altijd de meest gebruikt. Patroonfilters zijn ook aan een zachte opmars bezig. Zandfilters worden gevuld met filterkiezel en filterzand, of met glas. Hoe groter de filter, hoe meer vulling. Een zandfilter is meestal ongeveer voor de helft gevuld. Patroonfilters hebben een cylindervormige filter met geplooid papier of textiel, zoals we kennen van de typische Intex filters of de filters van een jacuzzi. Zandfilters dienen gereinigd te worden door terugspoelen, waardoor het water andersom dan normaal stroomt, en het vuil wegspoelt van het filterbed. Hiervoor is meestal een paar honderd liter zwembadwater nodig, wat nadien terug moet bijgevuld worden. Bij patroonfilters dienen de filters manueel gereinigd te worden, en daarvoor is er minder nodig. Het bijvullen met leidingwater maakt echter dat de waterkwaliteit op de meest natuurlijke methode intact blijft, en daarom worden zandfilters nog steeds het meeste gebruikt. Spoelwater kan ook opgevangen worden in een regenton, voor nuttig hergebruik in plaats van verspilling. Contacteer ons voor de ideale filter voor uw zwembad.
Filtervulling: De vulling van een zandfilter kan dus met verschillende filtermedia. Vaak is dit nog met de klassieke vulling van een laagje kiezel, en daarop het zand. In de openbare zwembaden (zeer grote filters) nog steeds een standaard. Bij particuliere zwembaden is de laatste jaren een vulling met glas sterk opgekomen. Daarin zijn vele merken en soorten. De meeste zijn gekleurd, en afkomstig van recyclageglas. Een andere reeks zijn de glasparels, transparant, perfect rond, en gemaakt van nieuw glas. Zonder afbreuk te doen aan de eerste reeks, werken wij al jaren uitsluitend nog met glasparels. Dit omwille van de zuiverheid van het materiaal, en omdat de parels rond zijn, is er ook veel minder kans op verkalking, omdat er geen vlakke zijden op elkaar kunnen liggen. Ronde parels hebben een uniforme doorstroming en nemen het vuil dieper op. Hierdoor is er minder frequent een spoeling nodig. Ze laten het vuil ook makkelijker los bij een spoeling, waardoor deze minder lang moet duren, en dus water bespaard wordt. En door de levensduur van ong. 15 jaar, hetgeen overeenkomt met de levensduur van een zandfilter, dient er geen hervulling te gebeuren. Uiteraard bieden wij ook nog kiezel en zand aan. Bij de patroonfilters is de keuze er niet, maar is er wel verschil in de kwaliteit van het pratroon. Wij werken vooral met Unicell kwaliteteitspatronen. Contacteer ons voor de ideale vulling voor uw filter.
UV ontsmetting: Dit is zowat de meest natuurlijke manier van ontsmetting, en ook onze absolute favoriet om een standaard filtratie mee uit te breiden. UV lampen bestralen het water met één specifieke golflengte van UV, waardoor een heel deel bacteriën, virussen en algen in hun DNA worden geraakt, en daardoor afsterven. Er is geen kans op overproductie, er verandert niets aan het water zelf, en er is weinig onderhoud aan. Er zijn veel merken op de markt, maar wij werken voornamelijk met Puriq, omwille van hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Voor particuliere baden wordt er meestal met UV-C gewerkt, zogenaamd middengolf, maar voor grotere baden en specifieke doeleinden hebben wij ook een heel gamma ter beschikking. Contacteer ons voor raad.
Automatisering chloor en pH: Er zijn op de markt een massa merken en modellen om de ontsmetting en de zuurtegraad van uw water te meten, en automatisch chloor en pH te regelen. Het basisprincipe is echter bij allen hetzelfde. Sensoren meten de ontsmettingsgraad en zuurtegraad, een computer registreert, en stuurt de pompjes aan in functie van de ingestelde streefwaarden. Zonder afbreuk te doen aan andere merken, volgen wij voor deze toestellen de merken Hanna Instruments, Sugar Valley en PoolCop. De Hanna toestellen zijn betrouwbaar, normaal bij prijs, hebben steeds vervangonderdelen, en hoofdzetel zit in Vlaanderen, wat makkelijk is bij vragen of reparaties. De Sugar Valley toestellen kunnen iets meer, namelijk ook heel de filtratie aansturen vanuit één toestel. Ook deze toestellen zijn reeds vele jaren op de markt, en dus bewezen in kwaliteit. De PoolCop is een zeer intelligent toestel, en voert tevens automatisch de filterspoeling uit. Door de uitgebreide real-time rapportering, kunnen u en wij bijna alle parameters van het zwembad van op afstand volgen. Contacteer ons gerust voor uw ideale zwembadautomatisatie.
Chloorvrij zwemmen: 10 jaar geleden was dit een controversieel toestel, maar heden heeft de Sugar Valley Oxilife zeker zijn strepen verdiend, en wordt dan ook heel veel gecopieerd en onder private label aangeboden, in allerlei systemen en constructies. Wij hebben ondertussen al bijna 10 jaar ervaring met deze vorm van ontsmetting, en blijven zweren bij het originele, groene toestel, in combinatie met een UV lamp voor de cel. De Oxilife werkt op het principe van hydrolyse, het beginsel in het principe van de aanmaak van waterstof. Zo ver gaan we echter niet, we halen enkel de zuurstofatoon van de waterstofatomen. Deze radicale zuurstofatomen oxideren patogenen in het water, en zorgen dat u vrijwel chloorvrij kan zwemmen. Goed voor uw gezondheid, die van uw zwembad, en van de natuur. Uiteraard zijn er ook attentiepunten aan dit toestel. Het voornaamste is dat de TAC waarde van het water, de alkaliniteit, boven de 100 ppm blijft. Hieronder is er kans op aanmaak van chloor. Verder is het belangrijk dat uw filterpomp lang tot volcontinu blijft draaien. Er is immers geen ontsmettingsproduct in het water, dus het water wordt enkel ontsmet aan de cel. We blijven het echter een fantastische manier van ontsmetting vinden voor onze particuliere klanten. Contacteer ons dan ook zeker om een chloorvrij zwemvoorstel voor uw zwembad uit te werken.
Zwembadrobot: Hierboven staan allemaal systemen vermeld om het fijn vuil te verwijderen, maar natuurlijk valt er ook zand en groter vuil in het zwembad. Dit kun je manueel verwijderen met een schepnet, borstel en door te stofzuigen via de filterpomp. Maar er zijn ook heel handige robots, die zelfstandig rondrijden in het zwembad, en het meeste vuil van de bodem (en wanden) verwijderen, en met inwendige filters vasthouden. Hierdoor wordt de filter niet belast, en hoef je zelf niet overdreven veel tijd in het onderhoud te steken. Er zijn robots in diverse maten en gewichten, en van vele merken, ook al zijn er eigenlijk maar een handvol robotfabrikanten. Elk merk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en reeksen. Sommige reeksen zijn fantastisch, sommige anderen zijn zware tegenvallers. Wij volgen jaarlijks de diverse merken, en sorteren de reeksen die wij zeker de investering waard vinden. Contacteer ons voor raad omtrent een zwembadrobot, of bezoek onze webshop of winkel voor ons aanbod dit jaar.
by WATER TECHNICS
RENOPOOL is een specialisatiewebsite van WATER TECHNICS. Bij WATER TECHNICS kan u terecht voor zowel alles omtrent zwembad en zwemvijer, alsook regenwatergebruik, zowel service, reparatie en renovatie. Ontdek een ruim gamma interessante artikelen op onze helderwatershop.
WATER TECHNICS bv - Mechelsesteenweg 277 - 2500 Lier - btw BE 0661 670 355 - 015/31 49 89 - www.water-technics.be