Bent u het beu om in koud water te zwemmen? Of ben u geschrokken van de energiefactuur voor de verwarming?
Dan is het tijd voor een degelijke zwembadverwarming!
De meeste mensen zwemmen graag, maar liefst ook in warm water. Aangezien ons klimaat (nog) niet subtropisch kan genoemd worden, is het nodig om het zwembad te verwarmen, als men enkele maanden wil genieten.
Verwarmen kan op verschillende manieren. Er zijn solar installaties, verwarmingselementen op de CV installatie, elektrische verwarmers en warmtepompen. Allen hebben voor- en nadelen. We zetten ze graag op een rijtje.
Zonneverwarming: Diverse merken hebben zonnecollectoren in hun gamma. De simpele uitvoeringen bestaan uit rubber buisjes, de meer duurzame uit harde kunststof PE. In het hoogste segment vinden we zelfs vrijstaande panelen met zonnecollectoren, zoals de warm water systemen in de woningbouw. Alle systemen hebben hetzelfde werkingsprincipe. Zwembadwater wordt erdoor gepompt, en wordt verwarmd door de warmtecaptatie van de panelen. Naast de collectoren, is er dus ook een sturing nodig, welke regelt dat er alleen water wordt doorgepompt wanneer er rendement is, en bijvoorbeeld ook de watertoevoer afsluit als de gewenste temperatuur bereikt is. Het grootste voordeel van zonneverwarming, is dat er geen energie wordt verbruikt voor de verwarming. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Men heeft al een ruim dak nodig voor de installatie, ong. 2/3 van het zwembadoppervlakte, en dat moet uiteraard zo goed mogelijk in de zon liggen. Als er geen zon is, is er ook geen rendement, en niet alle zomers zijn zonovergoten. De investering van een compleet systeem collectoren met sturing is meestal nog aanvaardbaar, maar inclusief plaatsing, zit men snel aan de prijs van een warmtepomp uit het hoge segment. Zelfplaatsing is dus hier aangeraden. Wij volgen geen systemen met rubberdarmpjes, maar wel enkele merken met PE, zoals Speck Badu BK en Roth Heliopool. In de glazen buiscollectoren, volgen wij de reeks Thermecro van Elecro Engeland. Contacteer ons voor een offerte op maat van uw zwembad. Solar rolluiklamellen zijn eigenlijk een soort van zonneverwarming. Meer hierover op de pagina van de afdekkingen.
Warmtewisselaars op CV: Al vele jaren worden warmtewisselaars gebruikt om zwembaden op te warmen. Het zijn eigenlijk een soort van radiators, waardoor enerzijds het hete water van de CV installatie stroomt, en anderzijds het zwembadwater. Ze nemen een minimum aan plaats in tussen het leidingwerk, zijn goedkoop in aanschaf, zeer onderhoudsvriendelijk en maken geen geluid. Tevens is men hiermee in staat om jaarrond het zwembad te verwarmen. Het verbruik is afhankelijk van de CV installatie die de verwarming voorziet van warm water. Tot voor kort was een centrale verwarming op gas, een vrij goedkope manier van verwarmen. Dit is helaas de laatste tijd veranderd. Verwarmen op mazout is soms zelfs goedkoper, maar zal in de toekomst vrijwel geheel verdwijnen. Er zijn echter ook al warmtewisselaars die kunnen gecombineerd worden met groene verwarmingsinstallaties, die lage temperaturen aanvoeren van meestal ong. 45 °C. De haalbaarheid van hun inzet dient echter steeds goed berekend te worden, omdat het basissysteem moet voorzien op de grote warmtevraag van zwembadverwarming. Contacteer ons voor meer info en prijsofferte.
Elektrische warmtewisselaars: De warmtewisselaars hebben dezelfde bouw als bovenstaande, maar hierin zitten elektrische weerstanden gebouwd, vergelijkbaar met het spiraal in een waterkoker of frituurketel. Ze gloeien op met elektriciteit, en verwarmen zo het zwembad. De kostprijs van deze warmtewisselaars is vrij laag, het onderhoud vrijwel nihil. Tot voor kort waren ze heel interessant voor kleinere zwembaden en plunge pools, echter door de sterk gestegen elektriciteitstarieven, worden deze nog zelden gebruikt. Enkel bij jacuzzi's is een elektrische warmtewisselaar nog een standaard.
Warmtepompen: Al vele jaren worden warmtepompen ingezet bij het verwarmen van het zwembad. De laatste jaren worden ze alsmaar populairder en bekender, zeker omdat ze ook meer worden ingezet in de verwarming van woningen. Het werkingsprincipe is het verhaal van de duim op de fietspomp. Samengedrukte lucht wordt warm. Deze warmte wordt onttrokken door een koelgas, welks het via een warmtewisselaar afgeeft aan het zwembadwater. Door de grote verkoop van warmtepompen, is er ook veel ruimte voor innovatie bij deze toestellen. Dat maakt dat er ieder jaar verbeterde versies op de markt komen, met minder verbruik voor hogere warmteopbrengsten, stillere werking, makkelijkere bediening. Het nadeel is dat er nog altijd een plaats buiten moet voorzien worden, liefst vrij dicht bij de zwembadfiltratie. Ook is er nog een aandeel verbruik qua elektriciteit, en ook al zijn de nieuwe modellen zeer stil, volledig geluidloos zijn ze nog altijd niet.
Vele mogelijkheden dus voor de renovatie van uw zwembadverwarming. Elke situatie is uiteraard anders, en wij bekijken graag samen met u de beste oplossing voor uw geheel.
Maar vaak wordt onze voorkeur gevraagd, en die geven wij ook graag hier mee. In de meeste gevallen is de combinatie van fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak, en een warmtepomp van de nieuwste generatie, de meest ideale uitkomst. Die panelen op het dak produceren jaarrond, dus renderen bij elke zonnestraal. Een warmtepomp geeft hoge rendement, en staat garant voor warm zwemplezier bij luchttemperaturen boven 15 °C. Op dit moment zijn er geen andere systemen die complementair zijn, en betere garanties kunnen bieden, voor dezelfde investering. Maar dit is uiteraard maar raad, geen vaste richtlijn.
by WATER TECHNICS
RENOPOOL is een specialisatiewebsite van WATER TECHNICS. Bij WATER TECHNICS kan u terecht voor zowel alles omtrent zwembad en zwemvijer, alsook regenwatergebruik, zowel service, reparatie en renovatie. Ontdek een ruim gamma interessante artikelen op onze helderwatershop.
WATER TECHNICS bv - Mechelsesteenweg 277 - 2500 Lier - btw BE 0661 670 355 - 015/31 49 89 - www.water-technics.be